Kuivad ja lõhenenud huuled - kas märk toitainete puudusest?

Kes meist ei oleks sügis-talvisel perioodil kogenud kuivi ja lõhenenud huuli? Põhjuseid selle olukorra tekkeks on mitmeid, alustades külmast ja tuulisest ilmast, vähesest vedeliku tarbimisest, lõpetades toitainete puuduse või haiguslike seisunditega. Kui olete oma huuli korralikult niisutanud, tarbite vedelikku 30ml/ ühe kehakaalu kg kohta päevas, aga huuled on ikka tüütult kuivad ja lõhenevad, siis võib olla olukorra põhjuseks toitainete puudus.
Artikli koostas: toitumisterapeut Jaanika Tapver

Järgnevalt ülevaade, milliste toitainete puudus võib põhjustada katkiseid huuli.

RAUAL on oluline roll naha tervise hoidmisel, haavade paranemisel ja põletikuliste protsesside reguleerimisel (1), (2). Rauavaegusaneemia võib põhjustada lõhenenud huuli, haavandeid suus ja põletikke suu piirkonnas (3).  Loe lähemalt, kuidas võidelda rauapuudusega.,

TSINGI puudus võib põhjustada kuivasid ja lõhenenud huuli, ärritust, põletikku ja haavandeid suu piirkonnas (4). Head tsingiallikad on pärm, seemned, pähklid, kaunviljad, maks ja liha.

B GRUPI VITAMIINID
Katkised huuled on B-grupi vitamiinide puuduse sage sümptom, eriti folaadi ehk B9 vitamiini, B2, B6 ja B12 vitamiinide puuduse korral (5), (6), (7), (8). B-grupi vitamiinide defitsiit ohustab neid, kellel on haiguslikest seisunditest põhjustatud imendumishäired (näiteks tsöliaakia, krooniline gastriit, Crohni tõbi) (8) või ühekülgsest menüüst tingitud toitainete puudujääk. B12 vitamiini puudus võib esineda taimetoitlastel, kuna selle vitamiini allikateks on peamiselt loomsed toiduained.

B grupi vitamiinide rikkad toiduained on järgmised:
B2 – Kuumtöödeldud veise- ja seamaks, pärm, Feta juust, mandlid, keedetud vutimuna, keedetud kanamuna, lehtkapsas, kõrvitsaseemned, enamik juustudest.
B6 – Cayenne pipar, vähk, kuivpärm, kurkum, petersell ja pune, banaan, täisteravili, kliid, kala ja kana, ingver
Folaadid (B9) – pärmid, sh maitsepärm, maks, kaunvili, sh soja ja läätsed, rohelised lehttaimed, nõges, spinat, lehtpeet, kuivatatud ja värsked maitseürdid (petersell, pune, majoraan jt), seemned (lupiini, seesami-, kanepiseemned nt), maapähklid, spargel, brokoli, rooskapsas, nisuidandid ja nisukliid, munakollane.
B12 – olulisel hulgal esineb ainult loomses toidus nagu maks, neerud, kala, muna, liha, juust, verivorst, piim.

Niisiis on tervete huulte jaoks vajalik lisaks välispidisele hooldusele piisav vee joomine ning toitainete poolest rikkalik menüü.

Kasutatud allikad

(1) Abbaspour N, et al. Review on iron and its importance for human health. Journal of Research in Medical Science. (2014). 19(2): 164–174.

(2) Wright J, et al. The role of iron in the skin and cutaneous wound healing. Front Pharmacol. (2014). 5:156.

(3) Ayesh M. Angular cheilitis induced by iron deficiency anemia. (2018). Cleve Clin J Med. 85(8):581-582.

(4) Maxfield L, et al. Zinc Deficiency. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493231/ (20.12.20)

(5) Kim J, et al. Oral manifestations in vitamin B12 deficiency patients with or without history of gastrectomy. (2016) BMC Oral Health.16: 60

(6) Brown M, et al. Vitamin B6 Deficiency. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470579/ (20.12.20)

(7) Peechakara B, et al. Vitamin B2 (Riboflavin). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525977/ (20.12.20)(8) Federico J, et al. Angular Chelitis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536929/ (20.12.20)


Eelmine
Raua omastamine toidust

Kirjuta esimene kommentaar

Email again: